UIT DE MEDIA

De zwemvijver in de winter en de lente

(foto's: Mia Uydens)
Zwemvijver Winter Minderhout


Weet je wat wij zo schitterend vinden aan een zwemvijver? Als je twee jaar een beetje helpt met het onderhoud, pakt vanaf dan de natuur volledig over en heb je amper nog werk met zo’n vijver. Doorheen de seizoenen zijn er natuurlijk andere zaken waarop je kan en moet letten. Daarom schreef ik dit bericht om enkele seizoensgebonden zaken toe te lichten.

Winter

Een zwemvijver heeft vissen. Dat staat buiten kijf. Die vissen willen het liefst warm hebben en willen tijdens hun semi-winterslaap graag in de warmste hoekjes blijven hangen van de vijver. Daarom is het belangrijk dat de pomp, die in de winter nog werkt, alleen de bacteriën in de filters voedt en de onderste lagen ongeroerd laat. Als de onderste lagen mee zouden bewegen, dan schommelt ook de temperatuur van het water in die onderste lagen en zijn de vissen niet tevreden. Dat kan al snel een graad of twee schelen!

Tijdens de winter is buitenkomen niet altijd even fijn, maar één gouden tip is om bladeren niet te laten liggen op het oppervlak van het water. Dit is ideale voeding voor algen en als je de bladeren laat liggen, zorg je ervoor dat die algen exploderen tegen de lente… dat is niet aan te raden.

Lente

In de beginjaren is de lente het moment om je vijver terug op orde te brengen. Je zet terug meer stroming op je water en je test het water voor hoeveelheden bacteriën. Als je een strenge winter hebt gehad, met vriestemperaturen van -10°C, dan zijn de bacteriën allemaal kapot. In dat geval moet je terug opnieuw alles enten en zorgen dat de balans terug optimaal is. Dat hoef je maar enkele lentes te doen, want eens een zwemvijver twee jaar draait, heeft hij zijn eigen natuurlijke balans gevonden en hoef je er nog heel weinig aan te doen.

Doorheen alle seizoenen

Mijn belangrijkste tip is om doorheen de seizoenen gewoon met een schepnetje elke dag door je vijver te gaan. Zo haal je er veel algen uit in de zomer en behoed je jezelf voor grote algenhoeveelheden door in de winter het blad eruit te vissen. Stof en vuil mag je er altijd uithalen. En wees niet bang van de biofilm die je krijgt. Dat wil gewoon zeggen dat je kwalitatief erg goed water hebt!