UIT DE MEDIA

Waarom is een zwemvijver energiezuinig?

(foto's: Mia Uydens)
ecologisch zwemmen


Ja, zwemvijvers zijn energiezuinig. Zwembaden, biobaden en zwemvijvers zijn alledrie manieren om een waterelement toe te voegen aan je tuin. Belangrijk ook, want een tuin is nooit af zonder een waterelement! Als we dan gaan kijken naar welke van drie het meest energiezuinig is, is het zelfs geen competitie. De zwemvijver is veruit dé meest energievriendelijke van de drie. Natuurlijk is het dan heel belangrijk welke pompen je gebruikt.

Zwembaden en biobaden zijn een stuk duurder, want je hebt er het meeste vermogen voor nodig. Zwembaden en biobaden werken namelijk met een drukpomp die het water door een filter moet persen. Daarnaast hebben de planten die ze gebruiken in een biobad weinig of geen functie. Ze zijn er om het ‘groener’ te maken van uitzicht, maar hebben alleen nut in de winter. Er zit daarenboven nog vrije chloor in een biobad. Alles wat ik hier noemde, plus het vast onderhoudscontract en mogelijke extra kosten, maakt dat een biobad veel duurder is dan een zwemvijver.

2022 was een jaar waarin de energiecrisis centraal stond. We kregen de laatste tijd vaker vragen of het verbruik en de zuinigheid van onze installaties.

Pomp

Een zwemvijver heeft ook een pomp, maar die van mij werken met een flexibele frequentie. Zo kan je je vijver in winterslaap zetten en de pomp 5 maanden lang laten draaien op 30kw. Zo verbruikt hij amper iets. Die pomp is soms duurder in aankoop (lang niet altijd), maar heb je met de huidige energieprijzen in minder dan een jaar terugverdiend. Op één dag tijd scheelt het je al snel enkele euro’s.

Wil je nog meer besparen? Dan kan je zwemvijver zelfs blijven draaien op airflow. Op die manier verbruik je amper energie, maar verzet je wel 12.000 liter water op 30 watt. Dan mag je er niets mee inzitten dat je water wat groener wordt, maar een echte zwemvijver is nu eenmaal een beetje groen!